Wat zijn indices? 

Het is mogelijk om aandelen te monitoren en hier worden instrumenten voor gebruikt. De verzamelnaam van dit geheel zijn indices. Het is voornamelijk ideaal om een ontwikkeling te volgen bij een geselecteerde markt of industrie. Deze ontwikkelingen zijn belangrijk om keuzes te maken voor te investeren in een bepaalde markt. Wanneer er verwacht wordt dat er veel groei ontstaat is het voordelig om te investeren, zodat de waarde kan stijgen en er winst gemaakt kan worden. Een platform geeft data op basis van marktkapitalisatie en zo kan een handelaar zien wat er  gebeurd binnen de desbetreffende markt.

Diverse instrumenten

Handelen met een index kan op verschillende manieren gedaan worden. Zo kun je kiezen voor handelen in trackers of handel in EFT, handel in EFT is zonder het gebruik van een hefboom. Wanneer er wel gekozen wordt  voor het handelen met een hefboom, dan kom je automatisch uit bij de CFD. Het voordeel van CFD ten opzichte van EFT is voornamelijk meer flexibiliteit, langere handelssessies en betere bereikbaarheid.

CFD index handel 

Door te handelen via CFD, dan wordt er gehandeld met een index. Dit zorgt voor een gekochte aandeel zonder de waarde die eronder ligt. Het besparen van tijd wordt hiermee gegenereerd en de waarde wordt wel blootgesteld. Het hebben van een hefboom is ideaal om de koopkracht eenvoudig te verhoren. Hou er wel rekening mee dat het gebruik van een hefboom ook sneller verlies gedraaid kan worden. Het risico is doorgaans een stuk groter.

De kans op winst door index handelen

Ondanks dat er een risico aan verbonden zit, is het zeker mogelijk om winst te krijgen op jouw gekochte aandelen. Door de indices continu te volgen kun je dagelijks de veranderingen bijhouden en dan is het een kwestie van de juiste keuzes maken met kopen en verkopen. Het voordeel dat je wel hebt is dat de tools ervoor zorgen dat je inzicht hebt in de grootste deel van de markt door grote bedrijven in groepen te monitoren en het gebruiken als indicator voor het verstaan van de markt (of in ieder geval een deel ervan).

Wanneer jij een nieuwsbericht ziet over een positieve invloed bij een bedrijf dan kun je investeren. Wanneer deze positieve invloed ook daadwerkelijk ontstaat en de index omhoog gaat, dan maak jij een mooie winst. Mocht het toch averechts werken, dan maak je verlies, maar dat is het risico wat er aan vast zit. Niks is zeker in de wereld van investeren. Het is ook mogelijk om juist te verkopen als je denkt dat de index gaat dalen (negatieve ontwikkeling). Dan ga jij ervan uit dat de index niet meer stijgt en juist op de piek de aandelen verkoopt.

Voordeel van indexhandel

Door te handelen in index kun je effectief verscheidenheid aanbrengen in de risico’s. Je hebt namelijk meer inzicht over een markt ten opzichte van een individueel aandeel. Doorgaans worden indices ook niet beïnvloed door zwakke prestaties van kleinere bedrijven in de markt. Door uit te zoeken welke bedrijven voor een impact kunnen zorgen, is het monitoren van prestaties zeer eenvoudig. Wanneer er dan een fluctuatie ontstaat, heb jij direct de kennis van deze ontwikkeling en kun je snel reageren.

Voordat je begint met het handelen in index, let dan wel even op de volgende aspecten. Allereerst is het mogelijk om snel geld te verdienen, maar ook zeker te verliezen. Wees op de hoogte van de lopende risico’s die handel met zich meebrengt. Als tweede hanteren indices diverse openings- en sluitingstijden en deze zijn ook nog eens beïnvloedbaar door tijdsverschil. Let hier dus altijd mee op en laat je hier niet door verrassen dat een index opeens sterk kan veranderen.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Een groot aanbod aan verschillende brokers De beste broker vinden die bij uw wensen past Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. CFD's zijn complexe financiele instrumenten en brengen een hoog risico met zich mee om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. Tussen 74-89% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD's. U moet voor u zelf uitmaken of u begrijpt hoe CFD's werken en of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen.