Door middel van de handel "on margin" kan CFD trading tot veel hogere winsten leiden dan directe belegging in de onderliggende activa. Daar staat tegenover dat de handel in CFD's beleggers blootstellen aan grotere risico's dan bij de directe belegging.

Marges

De marge is de vereiste inleg voor een bepaalde trade. Beleggers moeten op hun rekening minimaal beschikken over de marge die is vereist voor een bepaalde trade om een positie te kunnen openen. De marge voor elke trade hangt af van het markttype en wordt vastgesteld overeenkomstig de volatiliteit van de betreffende markt. De marges zijn gewoonlijk tussen de 5 en 10%. De marge wordt bepaald door de waarde van de onderliggende trade en de margefactor voor het type trade. Als een belegger bijvoorbeeld een trade opent van €10 per punt op een bepaald aandeel, staat dit gelijk aan de aankoop van 1000 aandelen, omdat elke koersbeweging van een euro  €10 waard is. Als het aandeel €5,00 waard is, is de trade het equivalent van een positie in aandelen ter waarde van €5000 (1000 x €5,00). Als de margevereiste 10% is, dan is €500 (€5000 x 10%) nodig op de rekening van de belegger om de positie te kunnen openen. Als de koers in de gewenste richting beweegt, zorgen de initiële marge en de verhoogde waarde van de positie ervoor dat aan de margevereiste wordt voldaan. Gaat de koers de andere richting op, dan is de belegger verplicht om geld te storten op de rekening om aan de margevereiste te voldoen. Als een belegger dus een long positie heeft geopend op de aandelen in het bovenstaande voorbeeld, €10 per punt, en de aandelenkoers daalt met €0,10 naar €4,90, dan is het verlies €100, zodat het rekening saldo €400 is. De margevereiste voor de positie is nu €490 (€4,90 x 1000 x 10%), zodat de belegger verplicht is om €90 bij te storten om de totale positie te dekken.

Risico

Beleggers in CFD's hebben te maken met andere risico's dan bij directe belegging in de markt. Als bijvoorbeeld een belegger in de directe markt van een bepaald bedrijf 200 aandelen koopt voor €5,00 per aandeel, dan blijft het risico op die belegging beperkt tot €1000. Als de aandelen zouden dalen naar nul, is het maximum potentieel verlies €1000. Als dezelfde belegger een long CFD trade opent op dezelfde aandelen voor €10 per punt, is het potentieel verlies in theorie veel groter. Een daling van slechts 20% in de aandelenkoers, €1,00, leidt dan al tot een verlies van €1000. Een verdere daling met 20% leidt tot een verder verlies van €1000, terwijl een volledige daling van de koers naar nul resulteert in een verlies van €5000, vijf keer het verlies dat de directe belegger incasseert op basis van dezelfde marktbeweging. Zelfs in het geval van veel minder dramatische koersbewegingen kan het risico van de handel in CFD's hoger zijn dan bij directe handel. Als de koers van bovengenoemde aandelen daalt met slechts 5% naar €5,25, daalt de waarde van de positie van de directe belegger met slechts €50, terwijl de CFD trader een verlies lijdt van €250. Dit verliespotentieel is de keerzijde van het aanzienlijk grotere winstpotentieel van de handel in CFD's in vergelijking met directe beleggingen.

De risicobereidheid

Het winstpotentieel uit CFD trading is aanzienlijk groter dan het winstpotentieel uit directe beleggingen, op basis van dezelfde koersbewegingen. Hetzelfde geldt voor het verliespotentieel. Voordat de belegger besluit om deel te nemen aan CFD trading, moet hij/zij een duidelijk beeld hebben van de eigen risicobereidheid. Cfd Platform biedt effectieve tools om het risico te beperken, maar beleggers dienen te begrijpen wat er gebeurt als de koersen in een voor hen ongunstige richting bewegen. Beleggers met een beleggingsbenadering die beperkt is tot een laag risico en een laag rendement, moeten er goed over nadenken voordat zij besluiten om deel te nemen aan de handel in CFDs. Voor beleggers die daarentegen bereid zijn een groter verliespotentieel te riskeren (de keerzijde van het grote winstpotentieel van CFD trading) kan dit een dynamische en soepele beleggingsmethode zijn.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Een groot aanbod aan verschillende brokers De beste broker vinden die bij uw wensen past Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. CFD's zijn complexe financiele instrumenten en brengen een hoog risico met zich mee om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. Tussen 74-89% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD's. U moet voor u zelf uitmaken of u begrijpt hoe CFD's werken en of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen.