Cfdplatform geeft informatie die nodig is voor een potentiële belegger om de basisprincipes te begrijpen. 

Wat houdt cryptovaluta in?

Cryptovaluta is een digitaal betaalmiddel waarmee betaald kan worden, zoals de Bitcoin. Momenteel zijn er circa 2.000 cryptovaluta beschikbaar, maar het begon allemaal in 2009 met de Bitcoin. Het veroorzaakte namelijk voor veel paniek bij financiële bemiddelaars en zij hoopte ook dat het snel zou verdwijnen. Helaas weet iedereen wel dat dit niet het geval was en de cryptovaluta steeg ontzettend hard. Het is bekend maar hoe het werkt is voor vele mensen niet heel duidelijk. 

Cryptovaluta staat voor geld(valuta) en versleuteld (crypto). Het is eigenlijk een verwijzing naar een munt die gecodeerd is en het bevat alle informatie over de waarde en transacties (waar de crypto bij betrokken is geweest). Deze digitale record noemen ze de blockchain. De transacties worden ook digitaal uitgevoerd en is dit een voorbode op de toekomst om het fysieke geld volledig te laten verdwijnen. 

Cryptovaluta wordt voor de buitenwereld gedolven op een analoge manier waarop ook centrale banken valuta drukken. Aan de achterkant zitten zeer krachtige computers om het mining proces ver verwerken. Dit is ook zeer gecompliceerd werk en zijn ook continu bezig in het maken van die blockchain die integraal deel uit maakt. Het onderhouden van de cryptovaluta vergt enorm veel inspanning en de juiste technische middelen. 

Bekende cryptovaluta

Het alternatief betaal en investeringsmiddel is ontzettend hard gegroeid en heeft daarom ook veel varianten. Al zijn er een aantal grote spelers die heersen over de markt. Om hier tussen te komen als kleine speler is momenteel bijna onmogelijk. De grote spelers zijn:

Bitcoin (BTC)

Bitcoin is de bekendste cryptocurrency en tevens ook de eerste. Bitcoin is eigenlijk gemaakt om een platform zoals PayPal over te nemen zonder dat je transactiekosten had. Dit was ook het begin van de blockchain. Iedere transactie die uitgevoerd wordt met Bitcoin wordt in een blok geregistreerd en aan elkaar toegevoegd en dit gaat continu door, vandaar ook dat deze blokken een blockchain wordt genoemd. De bron Bitcoin heeft daarentegen wel een eindpunt en zal stoppen met mining na het maken van 21 miljoen Bitcoins. 

Ethereum (ETH)

Ethereum is in 2015 gelanceerd en is momenteel de grootste concurrent van Bitcoin. De munt wordt ook wel Ether genoemd en heeft na Bitcoin ook de meeste aandeel in de cryptovaluta gebaseerd op de marktkapitalisatie. Het biedt naast de valuta ook een softwareplatform aan. Hiermee behoudt Ether de functionaliteit van Blockchain, maar biedt het ook de mogelijkheid om te fungeren als tool voor apps, cloudopslag en betalingsoplossingen. Het systeem biedt veel perspectief voor de toekomst waarop alle transacties en interacties online uitgevoerd worden. Het voordeel van Ether vergeleken met Bitcoin is dat het mining proces relatief sneller uitgevoerd wordt.

Ripple (XRP)

Ripple is ontstaan in 2012 en deze crypto hoort wederom tot de top van cryptovaluta. Het gebruikt wederom het transactiesysteem die te vinden is bij de bovenstaande platformen. Wat opvalt is de USP van Ripple en dat is namelijk diversiteit. Hiermee bedoelen ze dat ze van bijna alle valuta’s transacties kunnen verwerken. Hierdoor heeft Ripple ook veel meer acceptatie gekregen van financiële instellingen. Ripple staat derde in de top van cryptovaluta gekeken naar de marktkapitalisatie. Bij XRP wordt er overigens niet gemined, maar Ripple heeft 100 miljard XRP ter beschikking en meer wordt het niet. 


 

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Een groot aanbod aan verschillende brokers De beste broker vinden die bij uw wensen past Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. CFD's zijn complexe financiele instrumenten en brengen een hoog risico met zich mee om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. Tussen 74-89% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD's. U moet voor u zelf uitmaken of u begrijpt hoe CFD's werken en of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen.